Kanalizasyon
KANALİZASYON NEDİR?
İşyeri,ev,fabrika vb. yerlerdeki katı ve sıvı suları arıtma tesislerine yada şehir dışına çıkaran sisteme kanalizasyon denir.Kanalizasyon ; Yer altı dehlizleri , borular ve künklerden meydana gelir.Yağmur suları da kanalizasyonlarda toplanır. Bazı kanalizasyon yapılarında yağmur suları için ayrı hat döşenir.Aksi takdirde yoğun yağmur yağışlarında tıkanma ve taşmalar olmaktadır.
Bir çok şehir iyi planlanmamış kanalizasyon alt yapısı yüzünden sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunları çözmek için; sağlık teşkilatları ve belediyeler birlikte çalışırlar. Kanalizasyonlar genelde denizlerde son bulur. Köylerde ve küçük yerleşim yerlerinde evlerin lağımı yapılan özel kuyularda depolanır.
KANALİZASYON BACALARI
Kanalizasyon bacaları, kanalizasyon mecralarının zemin yüzeyi ile arasındaki bağı sağlayan elemandır.
Yapı İnşaat Olarak Kanalizasyon Yöntemlerinde Uyguladığımız Baca Yöntemleri:
- Düşümlü Bacalar
- Muayene Bacaları
- Yıkama Bacaları
- Parsel Bacaları
Düşümlü Bacalar: Zemin eğiminin, boru malzemesinin aşınması açısından, izin verilenden fazla hız meydana gelmesine sebep olduğu yerlerde kullanılan bacalardır. Bu bacalar kanal eğimini azaltır ve dolayısıyla hız istenilen düzeyde tutulması sağlanır.
Muayene Bacaları: Toplayıcı / taşıyıcı yağmursuyu ve kanalizasyon hatlarında kontrol, müdahale, havalandırma, bağlantı, dönüş gibi amaçlarla kurulan bacalara Muayene Bacası denir. Bu bacalar mecra başlarında, yön değiştirme noktalarında, kavşak yerlerinde, eğim ve kesit değişen yerlere; mecra çapına bağlı olarak 50 m ile 120 m de bir olmak üzere düz kısımlara konur.
Parsel Bacası: Pis su bağlantı hatları inşaatında bina çıkışlarına kontrol ve müdahale amaçlı konan bacalara Parsel Bacası denir. Ada parseline ait ve parselin sınırları içerisinde kalan müstakil bir imalattır. İş yeri veya dairelere ait pis sular o yapıya ait bahçede yapılan bir parsel bacasında toplanır. Parsel bacasından tek bir boru hattı ile caddedeki pissu kanalına bağlanır.
Yıkama Bacaları: Kanallarda biriken kum ve çamurların sökülerek atılması için kanala gerekli yıkama suyunu sağlayan bacalara yıkama bacası denir. Pis su mecralarının baş noktalarına ve ayrıca, yeterli eğim olmayan yerlerde çöken maddelerin yıkanması gerekir. Bu nedenle mecralara yıkama bacası gerekir.
Yapı İnşaat olarak; her türlü kanalizasyon işi ve foseptik çukuru işleri Uzman Mühendislerimiz tarafından projelendirilip itinayla yapılmaktadır.